Automatiske bokanbefalinger

Hvordan gir Lesemester automatiske bokanbefalinger til leserne?

I den nye smarte bokhyllen på i Lesemester har du kanskje sett at det under “Anbefalt for meg” har kommet andre bokanbefalinger i tillegg til lærerens anbefalinger?

Kanskje har du også lurt på hvordan vi i Lesemester gir disse anbefalingene? Det skal vi forsøke å gi et forståelig svar på her.

Siden vi startet å tilby Lesemester til skolene, har det blitt lest nesten 100 millioner sider! Vi har holdt styr på alle sidene som har blitt lest og hvor lenge, hvilke bøker som har blitt delt med venner og hvilke som har fått likerklikk. I tillegg har alle forlagene satt en fargekode som indikerer nivået på hver bok.

I grove trekk utgjør dette hvordan vi finner bøker å anbefale for leserne:

  • Nivået eleven har tidligere lest bøker på (vi finner bøker rundt dette nivået, med sjanse for å få noen fra neste nivå).
  • Bøker som har blitt fullført av andre lesere.
  • Bøker som har blitt likt av andre lesere, spesielt lesere som har likt de samme bøkene som eleven har likt.
  • Bokens tekstmengde og vanskelighetsgrad, teknisk sett målt i det som kalles LIX-verdien for boken (https://en.wikipedia.org/wiki/Lix_(readability_test)).

For å gi litt variasjon, vektlegger vi de ulike faktorene litt forskjellig fra gang til gang. Derfor kan bokhyllen lastes på nytt for å vise en litt annen rekkefølge med anbefalte bøker. 

Og husk at det i den nye smarte bokhyllen også er mulig å sortere med nyeste først og etter hvor mye bøkene er likt og lest. De samme sorteringsmulighetene finnes nå også i lærertjenesten.