Forfatterintervju: Odin Helgheim

Forfatterintervju: Odin Helgheim

Vi elsker tegneserier og før jul ble den første boken i serien, “Ragnarok – Fenrisulven”, lagt ut i biblioteket vårt. Forfatteren bak bokserien heter Odin Helgheim og vi tok oss en prat med ham for å høre litt mer om tankene hans om det å være tegneserieskaper og hvordan han jobber. Vi håper at lærere kan vise intervjuet, og snakke om det sammen med elevene, før eller etter dere leser boken.

OM FORFATTEREN:

Odin Helgheim er forfatter og illustratør. I 2020 publiserte han første bok i Ragnarok-serien, “Ragnarok – Fenrisulven”, som vant ARKs Barnebokpris samme år. Andre boken ble gitt ut i 2021, “Ragnarok – Fimbulvinter”. Andre bøker han har vært med på å lage er “TIX – Den stygge andungen”, i 2021.

OM BOKEN:

I “Ragnarok – Fenrisulven” blir vi tatt med tilbake til vikingtiden, der vi møter hovedpersonen Ubbe Gunnhildsson. Boken tar leseren med på en ferd gjennom norrøn mytologi der man møter Fenrisulven som fører Ubbe mot selveste Åsgard. Boken er full av “hemmelige beskjeder” skrevet i runer, noe som gir boken en ekstra dimensjon og muligheter for å lære seg det gamle skriftspråket. Boken er satt til blått nivå i Lesemester, og passer godt til elever fra ca. 9 år.

Vi tok oss en prat med forfatteren, og spørsmålene under er flotte å lese og snakke om med elevene .

Hva er grunnen til at du ville bli tegneserieskaper?

Jeg elsker å skrive og tegne. Og når jeg lager tegneserier så kan jeg gjøre begge deler! Jeg har vokst opp med tegneserier, elsker det mediet og hva man kan gjøre med det.

 

Hvordan skriver du en tegneserie? 

Det varierer fra tegneserie til tegneserie. Alt starter med en liten “idègnist”. Så lager jeg konseptskisser og leker med ulike ideer. Når jeg har tegnet noe litt mer konkret, så skriver jeg et kort sammendrag (et synopsis) som forklarer storyen, og snakker med venner, andre tegneserieskapere og redaktørene mine. Det er viktig å brainstorme med andre om storyen din. Da får du kanskje nye ideer, eller får hjelp til å fjerne ideer som ikke funker. Når jeg føler meg fornøyd, så begynner jeg å illustrere tegneseriesidene.

 

Tegner du først eller skriver du historien først?

Jeg liker å lage konseptskisser først. Og kanskje noen illustrasjoner. Så skriver jeg ut historien. Men skrivingen og tegningen påvirker ofte hverandre, så alt endres og justeres underveis i prosessen.

 

Tegner du med blyant eller digitalt, og hvorfor?

Digitalt. Jeg bruker Photoshop, Procreate og CLIP. Jeg liker digitalt best fordi det går raskere og er mer spennende. Det er så mye man kan gjøre digitalt. Men jeg tegnet med blyant og papir helt fram til jeg var 22 år gammel. Og det fungerer også kjempefint.

 

Hvorfor har du laget bokserien “Ragnarok”?

Fordi jeg liker vikinghistorie og norrøn mytologi, og jeg tenkte det ville vært gøy for meg om jeg lagde en tegneserie basert på det!

 

Er det en spesiell grunn til at handlingen er i vikingtiden?

Den handler om vikinger og norrøn mytologi, så da passet det veldig at handlingen er i vikingtiden.

 

Skriver du hemmelige beskjeder i runer noen gang?

Jeg skriver mange hemmelige runer inn i bøkene mine. Jeg putter alltid Ragnarok-runealfabetet bakerst i alle Ragnarok-bøkene. Så kan de som vil tolke og tyde de hemmelige runene gjøre det!

 

Hva er det morsomste med å være tegneserieskaper?

Å skape verdener som andre kan leve seg inn i! Og tegne og skrive ting som interesserer meg.


– Jeg elsker å skrive og tegne. Og når jeg lager tegneserier så kan jeg gjøre begge deler!
Odin Helgheim

 

 

Les videre om du ønsker å få mer innblikk i hva Odin Helgheim har tenkt om digital lesing. (Mest for de voksne.)

Hva tenker du om det å lese digitalt/lese i ei bok? Er det noe som du ser som spesiell fordel for deg som tegneserieskaper, med at boken er tilgjengelig for digital lesing?

All lesing er god lesing, mener jeg! Det handler om leseglede og lesemestring. Om man opplever mestring hvis man leser digitalt, så er det også helt innenfor. Det er ikke alle som har mulighet til å kjøpe fysiske bøker heller. Og noen kan føle at det er lettere å lese digitalt.

 

Finnes bøkene også som fysiske bøker?

Ragnarok-bøkene er også tilgjengelig fysisk. Du finner dem på bibliotekene eller en bokhandel nær deg.


Det var alt for denne gang. Vi takker Odin for intervjuet og håper dere leser om Ubbe i “Ragnarok – Fenrisulven” i Lesemester.