Forfatterintervju; Petrus Jensen – Detektivserien “De tre lykter”

Forfatterintervju; Petrus Jensen – Detektivserien “De tre lykter”

Vi vil med dette blogginnlegget gjøre dere bedre kjent med forfatteren av detektivserien  “De tre lykter”; Petrus Jensen. De tre bøkene i serien er for kort tid siden lagt til i biblioteket vårt, og er alle satt til rødt nivå som gjør at de passer godt til elever fra ca. 9 år. Vi håper at lærere kan vise intervjuet, og snakke om det sammen med elevene, før eller etter dere leser bøkene. 

OM FORFATTEREN:

Egentlig heter han Petter A. Jensen, men han liker når folk kaller ham Petrus.  Dessuten har de tre hovedpersonene i detektivbøkene hans fått kallenavn, så hvorfor ikke forfatteren også?

Petrus er utdannet journalist.  Han har flere tiårs erfaring fra arbeid med språk og informasjon i Norge og Sverige, innen et bredt spekter av sjangere og publikasjons-former.

Han har arbeidet som reporter i begge land, drevet eget firma under navnet Kreativ Text & Foto og forfattet petitartikler, sanger, dikt, eventyr, noveller, en ghostwriter-biografi på svensk – og altså norske krimbøker for barn.

OM BØKENE:

“De tre lykter” er en spennende krimserie for jenter og gutter fra 9 til i hvert fall 14 år (kanskje 100). Detektivserien om Lissi, Luta og Fystikken er full av dramatikk og spenning. Samtidig er den krydret med humor og forelskelse, kløkt og mot og glimt av det overnaturlige midt i hverdagsrealismen – i et sjarmerende norsk-svensk grensemiljø på sveivetelefonens tid.

 

Vi tok oss en prat med forfatteren, og spørsmålene under er flotte å lese og snakke om med elevene .

Hva er grunnen til at du ville bli forfatter?

Jeg har mye fantasi og mye skaperglede, og jeg synes det er gøy med ord og språk. Sånn har det vært så lenge jeg kan huske. Dessuten leste jeg mye – jeg var en skikkelig boksluker både som barn og som tenåring. Og allerede på barneskolen likte jeg å skrive fortellinger. Da jeg kom i tyveårsalderen, hadde jeg forstått at jeg har talent for å skrive, både til å dikte historier og noe som kan kalles språkfølelse.  Men alle slags talenter må utvikles gjennom både å lære og å øve. Jeg hadde skrevet masse forskjellig, og jeg hadde lyst til at mange skulle lese det, så jeg satte det sammen til et bokmanuskript og sendte det til et av de store forlagene. Men det var sikkert en altfor rotete og rar blanding, så jeg fikk nei. Og så hadde jeg ikke tid til verken å prøve igjen eller å forbedre det – på grunn av studier, at jeg giftet meg, fikk barn, og fordi jobben jeg hadde, tok mye tid. Men drømmen om å skrive bøker forsvant aldri. Det dukket stadig opp ideer til ting jeg ville skrive når jeg fikk tid. Og endelig ble det virkelighet!

 

Hva er det gøyeste med å være forfatter?

To ting er like gøy på hver sin måte. 

Det ene er når noen forteller at de liker kjempegodt det jeg har skrevet. F.eks. ei jente som skrev på nettsiden til Norli Junior at hun hadde lest alle de tre bøkene mine, og at hun håpet det kommer mange flere, for de er favorittbøkene hennes! Eller når en norsklærer skrev på bloggen sin at språket i bøkene mine er en fryd for øyet til en norsklærer. Da ble jeg utrolig glad! 

Det andre som er veldig gøy, er når man kjenner at man har fått til noe, at det ble skikkelig bra. Det kan være en eneste setning, en dialog mellom personer i en bok, en spesiell beskrivelse av noe – eller en hel scene i en handling. Og ekstra gøy er det hvis jeg har fått det til på en «ny» og litt annerledes måte – enten jeg har funnet det på helt selv eller jeg har brukt en metode jeg har lært gjennom å lese en god bok av en annen forfatter. Da kjenner jeg at jeg virkelig har skapt noe, og det er utrolig gøy.

 

Hvorfor har du skrevet bokserien “De tre lykter”?

Jeg leste massevis av spennende bøker da jeg var barn, men selv om jeg etter hvert ønsket å bli forfatter, kan jeg ikke huske at jeg tenkte på å skrive barnebøker. Ikke før jeg en gang i trettiårsalderen plutselig fikk en knallgul lapp i hånden om en konkurranse som gikk ut på å skrive en spennende barnebokserie for litt store barn. Jeg var arbeidsløs på den tiden og gikk og lurte på om jeg skulle prøve å skrive en bok, men hadde ikke bestemt meg for hva slags. Da jeg fikk invitasjonen til forfatterkonkurransen og så at det var noen måneder igjen til tidsfristen gikk ut, fikk jeg veldig lyst til å prøve. Og jeg visste med én gang at jeg skulle bruke et spennende sted jeg hadde bodd på, som modell. I tre måneder skrev jeg nesten natt og dag (vel, jeg sov og spiste litt også, da), og slik ble den første versjonen av «Mannen som forsvant» til. Det samme ble ideen til flere bøker i serien.

Mens jeg holdt på som verst, våknet jeg en natt av en levende drøm om at to av barna i bøkene oppdaget et par mystiske tøydukker i ei utløe. Jeg skrev ned drømmen med én gang, og mange år senere ble den tredje boken i serien diktet ut fra denne drømmen. (Scenen jeg drømte, finner du i første del av kapittel to.)

Jeg vant ikke konkurransen, men jeg fikk forslag til forbedringer som jeg tok veldig alvorlig. Da jeg var halvveis i omarbeidingen, ble jeg nødt til å legge den til side på grunn av andre ting som skjedde, og så gikk det mange år før jeg greide å gjøre den ferdig. Nesten 20 år etter at jeg skrev første versjon, ble den endelig utgitt. Det var en stor dag!

 

Hvorfor handler det om ting som skjedde for lenge siden?

Fordi jeg hadde lyst. Jeg ville bruke den tiden da jeg selv var barn (selv om jeg bare var 8 år i 1965, mens Lissi, Luta og Fyrstikken er i 12–13-årsalderen). Jeg husker da en Krone-is kostet 1 krone, og jeg kastet på stikka med ettøringer, toøringer og digre femøringer av kobber. TV-bildene hadde ikke farger, og vi hadde en stor, svart sveivetelefon uten tall på, men bare en sveiv. Jeg tror det er både morsomt, interessant og spennende for barn i vår tid å få litt peiling på hvordan ting var da bestemor og bestefar var barn. Dessuten tenkte jeg at hvis jeg skriver bøker fra gamledager, da blir de ikke så fort umoderne, for innholdet i dem er allerede gammeldags og skal være det. Samtidig prøver jeg å ha en ganske moderne fortellerstemme. Dermed kan bøkene forhåpentligvis være aktuelle i mange, mange år framover.

 

Er det en spesiell grunn til at du skriver detektivhistorier?

Da jeg bestemte meg for å delta i konkurransen om en spennende barnebokserie, var det naturlig for meg å velge detektiv-sjangeren fordi jeg likte slike bøker så godt da jeg selv var barn. Jeg leste Bobsey-Barna, Hardy-guttene, Fem-bøkene og Mesterdetektiven Blomqvist og har sikkert tatt med meg mye inspirasjon fra disse. Da var det ekstra gøy og oppmuntrende da en anmelder skrev dette: “De Tre Lykter er utrolig mye bedre enn de lette masseproduserte krimbøkene fra USA jeg leste i min ungdom.”

 

Har du noen tips til å bli en god detektiv?

Det er viktig å legge merke til detaljer, og like viktig å prøve å forstå sammenhengen mellom ting. Du må være både det som kalles systematisk og det som kalles analytisk. Dessuten må du være både tålmodig, utholdende, smart og modig. Det kan man merke at Lissi, Luta og Fyrstikken er i De Tre Lykter-bøkene. Og det aller viktigste for en detektiv, det som alt går ut på, det er å finne sannheten. Derfor er det ikke nok å mistenke – du må spørre deg selv: “Hva skal til for at jeg kan VITE, ikke bare mistenke, at noe er slik eller sånn?” Og så må du sette i gang med tålmodige, utholdende, smarte og modige undersøkelser for å finne de bevisene som trengs.


– Det aller viktigste for en detektiv, det som alt går ut på, det er å finne sannheten.
Petrus Jensen

 

Les videre om du ønsker å få mer innblikk i hva Petrus Jensen har tenkt om digital lesing. (Mest for de voksne.)

Hva gjør at du velger å lage bøkene tilgjengelig for digital lesing?

Jeg prøver å følge med i utviklingen, og jeg ønsker at så mange som mulig skal få glede av bøkene mine. Selv om papirboken er den klart mest brukte bokformen i dag, er det økende interesse for og etterspørsel etter e-bøker og lydbøker, og da vil jeg at de skal være å finne på de plattformene også. Folk skal finne dem der de ønsker å finne dem. Ikke minst i skolene, som bruker nettbrett som et undervisningsverktøy, er e-bokformen aktuell. Derfor ga jeg høsten 2020 ut alle De Tre Lykter-bøkene som e-bøker, og den første av dem også som lydbok, der jeg leser selv. Ettersom jeg er både forfatter og forlegger, må jeg nå prioritere å skrive ferdig og utgi den fjerde boken i serien før jeg setter i gang å lese inn bok to, tre og fire som lydbøker – det tar nemlig mye mer tid enn man skulle tro.

 

Hva tenker du om det å lese digitalt/lese i ei bok? 

Jeg har selv en forkjærlighet for papirboken – det må jeg innrømme. Det er en spesiell følelse å kunne kjenne papiret mellom hendene, og å kunne sette boken i bokhyllen. Å kunne ha den der som en personlig, fysisk eiendel, til pryd der den står i hyllen, og til glede når du tar den fram og åpner den. Men jeg ser at digitale bokutgaver også har store fordeler. E-boken og lydboken kan du ha tilgjengelig i smarttelefonen som du har med deg over alt, og de tar ingen plass i vesken når du er på farten. I e-boken er det lett å finne tilbake til f.eks. et navn ved å bruke søkefunksjonen (“Hvem var nå den personen igjen? Har det stått om han før i boken?”) Og lydbok er helt suverent når man kjører bil, går tur alene, vasker opp eller gjør andre praktiske ting som ikke krever så mye tankearbeid.

 

Er det noe du ser som en spesiell fordel for deg som forfatter, med at bøkene er tilgjengelig for digital lesing?

Ja. Som forfatter og utgiver på eget forlag må jeg både streve etter størst mulig synlighet og snu alle steiner for å finne mulige veier til inntekt. Av begge disse grunner er det viktig å følge med i utviklingen og finnes på alle aktuelle plattformer.

 

Finnes bøkene også som fysiske bøker?

Ja, de ble først utgitt som fysiske bøker, med såkalt hardcover-innbinding. De fins i mange bokhandler og nettbokhandler og på en hel del bibliotek. Og i nettbutikken på hjemmesiden til forlaget mitt: www.baryton-bokforlag.com. Den fjerde boken, Festningens hemmelighet, planlegger jeg å utgi som både papir- og e-bok samtidig. Forhåpentligvis greier jeg det til midten av juni i år.

 

Vi i Lesemester gleder oss til å høre tilbakemeldingene deres om denne spennende detektivserien om “De tre lykter”.