Halloween! Gru og grøss til store og små

Halloween fører med seg knask og knep, og en hel haug av skummel staffasje. Hva med å anbefale elevene noen velvalgte bøker i Lesemester for å skape rett stemning?

Skumle fakta

Svart nivå (9.-10. trinn)

Favola forlag kommer i rett tid med Marte Østmoe sine faktabøker for ungdomskoleelever om skumle skapninger i serien Overtro: Spøkelser, Vampyrer, Varulver og Zombier. PS! Sjekk ut siste side i Spøkelser. Muligens de lettskremte vil få noen frysninger… Målform: Bokmål. 

Grøssere

Rødt nivå (7.-8. trinn).

Bokserien Marg & Bein (Cappelen Damm) er perfekt for lesere som er glad i gru og grøss, og mareritt! Forfatterne Ingunn Aamodt, Jon Ewo og Arne Svingen har et oppkomme av skrekkelige historier, med uhyggelige bokomslag som lover godt (eller dårlig for de lettskremte…). Målform: Bokmål.

Titler: Dødens glassøye, Dukken, Grusom spådom, Kannibalen, Mannen fra graven, Dukkens rette eier, Siste bane, Styggemannen, Vampyrnatten, Zombiejakten, Den forfulgte, Dødelig blitz, Rattus Norvegicus, Ropet i skogen, Skrekkens hus

Øksemorderens hodeskalle av Morten Dürr (Vega forlag) er en bloddryppende grøsser om en lærer som går igjen. Han har ALT annet enn gode intensjoner. Målform: Bokmål.

Det er noe mystisk og uforklarlig som skjer i Svartedalen av Atle Hansen (Det Norske Samlaget). Og er det da man velger å gå ned i kjelleren i en forlatt låve når mystiske stemmer strømmer opp derfra? Målform: Nynorsk.

Grøsserserien Svarte-Mathilda av Bjørn Sortland (Det Norske Samlaget) byr på tre bøker om mystiske Svarte-Mathilda. Målform: Nynorsk.

Litt mindre skummelt

I Spøkelseshuset av HildHurlen (Kvitre forlag) støter kanskje tvillingene Leonora og Leopold på noen uhyggelige skapninger? Målform: Bokmål. Nivå: Blå (5.-6. trinn).  

Spøkelser (eller vampyrer!) finner leserne kanskje også i Samlagets Leseland-serie byr på Spøkelsesnatt av Moni Nilsson? Slatten og Kaka er nemlig alene hjemme og det synes de etter hvert er ganske skummelt… Målform: Nynorsk. Nivå: Gul (3.-4. trinn).

Skummelt for de yngste

Blant GAN Aschehougs Bokbussen-bøker finner du Skummelt av Hilde Aas Rønningen (grønt nivå, 1.-2. trinn)  og Skummelt om natta av Kathrine Wegge (gult nivå, 3.-4. trinn). Bøkene finnes både på bokmål og nynorsk.

Vi i Lesemester ønsker alle en UHUhyggelig lesestund!