Lesereisen 2022 – Påmelding er i gang.

Gå til siden her: www.lesereisen.no

Lesereisen 2022 er et samarbeidsprosjekt mellom forlag og læremiddelleverandører i Norge. Formålet er å øke leselysten og lesegleden i barneskolen på en ny og engasjerende måte.

Prosjektet ledes i 2022 av Den Norske Forleggerforening sammen med Anders Baumberger, som startet MatteMaraton, og som nå vil bidra til å skape det samme engasjementet for lesing. Fra og med 2023 er målet å etablere en selvstendig ideell organisasjon som drifter konkurransen.

Lesereisen 2021

Nasjonal lesekonkurranse 8. april - 28. april

Lesereisen er over for i år. 15 ulike reisemål, og over 40 millioner sider lest til sammen! Over 60 000 elever har lest seg ut på reise sammen med lesedyrene i Lesemester. Vi vil takke alle elever og lærere som har reist med oss og lest med oss, og håper dere har hatt en fin reise!


DIPLOMER
Alle fortjener et diplom! Her kan du laste ned diplomer til elevene dine.

Uten navn: bokmål eller nynorsk
Med plass til å skrive elevens navn: bokmål eller nynorsk

Se vinnerne her

Sagt om Lesereisen

“Elevene har storkost seg og syns det var kjempegøy å kunne være lesevenner og se hva de forskjellige leser.” – Joakim Nilsen, lærer i Gjøvik kommune

Lesemester/Lesereisen ga genuin lesemotivasjon til mange av elevene- fantastisk! – Sandra Nyegaard, lærer i Ås kommune.

Jeg likte opplegget kjempegodt, spesielt alle reisemålene og de samtalene jeg fikk med elevene mine hver dag.” – Hilde, lærer i Eidsvoll kommune.

Me har verkeleg kost oss og elevene har lest mykje. – Ingvill Tjelta, lærer i Time kommune.

Vi var veldig fornøyde. Elevene var topp motiverte. – Lene Silkoset, lærer i Hamar kommune.

Veldig inspirerende opplegg. Gode bøker! Elevene mine hadde stort utbytte av « med lyd» – Liv Stangeland Aschjem, lærer i Tønsberg kommune.

Lesereisen lesekonkurranse 2021 dag 15

Oppdatert statistikk

Gjennomsnittlig antall sider lest per elev

lesereisen

Topp 10 fylker

lesereisen

Topp 10 kommuner

lesereisen

Topp 10 skoler

Lesereisen 2021 er en nasjonal lesekonkurranse for alle barneskoler i Norge, der vi i konkurranseperioden åpner Lesemester for de som melder seg på.

Lesereisen 2021 tar dere med rundt i verden til nye reisemål etter hvert som dere leser bøker i Lesemester. Dere reiser avgårde til ulike verdensdeler, land og byer, uten munnbind og håndsprit, og parallelt inn i bøkenes verden.

Bli med på Lesereisen ved å lese bøker i Lesemester, les så mange sider som mulig og i fellesskap svar på reisens fredagsquiz. Lærer melder på en gruppe, og kan følge med i lærertjenesten i Lesemester hvor mye sin egen gruppe leser hver dag. Følg med på denne nettsiden for å se hvor mye alle påmeldte elever, fra hele Norge, leser til sammen. Hver fredag vil du finne en quiz på denne siden, og dere svarer gruppevis (ikke ment for enkeltelever).

Konkurransen foregår altså inne i Lesemester, der dere leser bøker, og på denne nettsiden der dere kan se hvor vi reiser og hvor mange sider som må leses av alle elever til sammen i hele Norge, før vi kommer til neste reisemål. På den måten teller alle elevers lesing i fellesskapet for å komme videre til neste reisemål.

Denne nettsiden vil oppdateres underveis i konkurransen med nye reisemål etter hvert som dere leser, og til og med oppdateres den med LIVE statistikk over hvilken landsdel, kommune og skole som leser mest i gjennomsnitt per elev. Kanskje dere ser deres egen skole på listen?

Reisemålene
Vi vil reise til mange ulike steder i verden, og alt vil være knyttet til artikler med faktakunnskap tilpasset 1. – 7. trinn, samt tips om bøker i Lesemester som dere kan lese i til neste reisemål. Reisen starter ved Norges midtpunkt, og dere vil hele tiden se hvor mange sider det er igjen til neste reisemål, men ikke hvor vi skal. Det holder vi hemmelig for spenningens skyld. Reisemålene vil også bli illustrert gjennom kart.

Quiz hver fredag
Hver fredag i konkurranseperioden kan dere svare på ukes-quiz. Her får dere spørsmål fra ukens reisemål, så det gjelder å følge med på artiklene vi publiserer. Det vil være to ulike nivåer på quizene, tilpasset 1.-4. trinn og 5.-7. trinn.

Flotte premier venter til de som leser langt, lengre og lengst og ikke minst til de som svarer på quizene. Les mer under overskriften premier.

Merk spesielt:

 • Før vi åpner for klassen 6. april vil dere få logget på, men få melding om at dere ikke har lisens.
 • Dere har GOD TID til å planlegge etter påske. Vi åpner for full tilgang 6. april, og konkurransen starter 8. april. Og dere trenger ikke starte 8. april heller. Les når det passer dere i konkurranseperioden.

Før konkurransen starter 8. april

 

To dager før konkurransen starter – 6. eller 7. april

Lesemester åpnes fra og med tirsdag 6. april, kl. 08:00. “Prøveles” med ALLE elever og lærere som skal delta slik at dere vet at alt det tekniske fungerer fint.

 • Logg på i nettleser (Chrome er anbefalt) fra www.lesemester.no
 • iPad-brukere må laste ned iPad-app for å få lyd til bøkene. Søk etter “Lesemester” eller “Lesemeister”. iPad brukere kan også bruke vanlig nettleser, men da uten lydstøtte.
 • Kontakt oss på support@lesemester.no ved tekniske problemer


I konkurranseperioden 8. – 28. april

 • Les med gruppen/klassen når det passer deg. Elevene kan også lese hjemmefra, både i skoletid og utenfor skoletid.
 • Du som lærer kan følge med i Lesemester lærertjenesten på hvor mange sider gruppen/klassen har lest i gjennomsnitt. Husk at klassen må ha lest et minimum antall sider for å være med i trekning av premier. Les mer under overskriften “Premier”.
  • Logg deg på med Feide fra www.lesemester.no
  • Gå til menyvalget ELEVER, og velg din gruppe/klasse
  • VIKTIG! Om du ikke finner klassen/gruppen du meldte på til konkurransen må du opprette den selv og legge til elevene. Se denne videoen om hvordan det gjøres: Lesereisen 2021 – Til læreren
 • Følg med, gjerne daglig, på www.lesereisen.no på hvor mye som er lest og sjekk om din skole/kommune/landsdel er med i “10 på topp”.
 • Sjekk www.lesereisen.no hver fredag kl. 08:00. Da publiserer vi ukequiz for reisemålene som er oppnådd. Det er premier å vinne for å svare på ukequizene! Klassen/gruppen skal svare samlet.

 

Etter konkurransen er ferdig 28. april

 • Sjekk www.lesereisen.no 30. april, etter kl 11:00. Da annonserer vi vinnere av alle premier.
 • Last ned diplom og del ut til elevene. Også denne blir publisert på www.lesereisen.no fredag 30. april, etter kl 11:00.
 • For skoler som ikke er kunder av Lesemester vil tilgang til å lese bøker bli stengt 29. april. Nettsiden www.lesereisen.no vil være tilgjengelig helt til 7. mai.

1. Alle grupper som deltar må være påmeldt for å kunne vinne premier.

2. Elevene leser valgfrie bøker i Lesemester og det gjelder å oppnå et minimum antall leste sider i gjennomsnitt per elev i gruppen for å delta i premietrekning. Lærer kan følge med på hvor mye elevene leser i Lesemester lærertjenesten.

3. Grupper som leser minst 100 sider i gjennomsnitt per elev i konkurranseperioden er med i trekning av premier i kategori 1. Grupper som leser minst 500 sider i gjennomsnitt per elev er i tillegg med i trekning av premier i kategori 2.

4. Hver fredag i konkurranseperioden blir det publisert en quiz her på lesereisen.no. Totalt 3 quizzer. Se eget punkt som heter “Fredagsquiz”. Svar på disse quizzene finner dere ved å lese informasjon/bloggposter om reisemålene vi har kommet til så langt. Quizzene skal besvares av lærer(e) for påmeldt gruppe, helst sammen med gruppen. Gruppene som svarer alt riktig på alle 3 quizzer er med i trekning av premier i kategori 3. Besvarelse på en quiz skal kun sendes inn en gang, og fristen for å svare er innen konkurransen avsluttes 28. april.

5. I konkurranseperioden vil det vises et kart her på lesereisen.no og det vil være hemmelig hva som er neste reisemål. Når alle elever i Norge samlet har lest et bestemt antall sider, vil vi avsløre reisemålet og vise et blogginnlegg om dette. Dette blogginnlegget kan leses i gruppen og brukes i undervisningen. Du kan se på det som et tverrfaglig opplegg med lesing og geografi. Mål for antall sider som må leses før neste reisemål blir avslørt blir publisert på lesereisen.no og både lærer og elever kan følge med “live” på hvor mange sider som er lest til nå. Når vi har nådd og avslørt neste reisemål, blir et nytt mål publisert. Vi skal i konkurranseperioden til sammen reise til 15 forskjellige steder, og nytt reisemål og blogginnlegg blir publisert daglig.

6. I konkurranseperioden vil vi også her på lesereisen.no vise topp 10 fylkeskommuner, kommuner og skoler som leser mest i gjennomsnitt per elev. Det er ingen premier å vinne for å være fylkeskommune/kommune/skole som leser mest. Bare heder og ære:-)

Fredagsquiz

Hver fredag kl 08:00 vil det her bli publisert en quiz som lærer kan ta sammen med gruppen. Les mer under “Konkurranseregler”.
Husk at dere kun kan svare EN gang på quizen og at det er lærer som må sende inn på vegne av alle i gruppen. Lykke til!

Husk å sjekke i Lesemester lærertjenesten at navnet på gruppen din samsvarer med påmeldt gruppenavn. Hvis ikke, opprett gruppen og legg til elevene.

Frem til konkurransestart kan det forekomme endringer i premieutvalget.
Trykk på bildene for å få dem forstørret.

KATEGORI 1 – GRUPPER SOM HAR LEST MINST 100 SIDER i GJENNOMSNITT PER ELEV
Premier trekkes helt tilfeldig blant gruppene som er kvalifisert.

Is til gruppen – Fra VitecMV (IntoWords)
Vi spanderer is til hele gruppen.

Pizzalunsj til gruppen – Fra Lesemester
Vi spanderer pizza til hele gruppen.

Reflekser, ballonger og buttons til gruppen – Fra Dragonbox

Ett års skolelisens på Creaza – Fra Creaza
Vi gir ett års skolelisens på Creaza! Har skolen din Creaza fra før? Da kan dere velge lisens på ett av våre komplette læremidler i stedet!

Ett års lisens på Lesemester til gruppen – Fra Lesemester
Vi gir ett års lisens til gruppen.

Bokpakke med ulike bøker – Fra Det Norske Samlaget

Bokbussen FAKTA – Fra GAN Aschehoug
Bokbussen FAKTA består av 20 nivådelte bøker og er utarbeidet for de litt erfarne leserne. Bøkene skal bidra til leselyst og tilpasset leseopplæring og kan brukes uavhengig av andre leseverk. Velegnet til individuell lesing, stasjonsarbeid og veiledet lesing. Bokbussen FAKTA skal gi elevene den stolte opplevelsen av å lese små fagbøker selv. Illustrasjonene støtter opp under tekstene. Bøkene er inndelt i to nivåer etter vanskelighetsgrad og tekstmengde. Bokbussen FAKTA foreligger på bokmål og nynorsk. Bokbussen FAKTA gir leseopplæring og leseglede!


Samiske bøker
 – Fra Davvi Girji
Underlige hendelser ved Villmarkssjøen av Kirste Paltto. Oversettelse av Luohtojávrri oainnáhusat. Illustrert av Sunna Kitti.
Firkkaláhkku av Marit Kirsten Anti Gaup, illustrert av Nils Áilu Utsi.
Tjiermmim Bidtsi på lulesamisk. Oversettelse av boka Čerbmen Bizi av Marry A. Somby. Illustrert av Berit Marit Hætta.
Guovssu sitt nordlys. Oversettelse av boka Guovssu guovssahasat av Karen Anne Buljo. Illustrert av Inga-Wiktoria Påve.
Alle sammen teller på sørsamisk: Gaajhkesi lea aarvoe  av Kristin Roskifte


Digitalt forfatterbesøk av Bjørn F. Rørvik
– Fra Cappelen Damm
Bjørn F. Rørvik er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bildebøkene om Bukkene Bruse sammen med illustratør Gry MoursundHan vil lese fra boken om “Bukkene Bruse som begynner på skolen”.

Øyeskanner + årsabonnement på hele Lexplore-pakken – Fra Lexplore
Kjernen i Lexplore er å kartlegge leseferdigheten til elever på en innovativ, objektiv og mer effektiv måte. En øyeskanner som sitter diskret nederst på en dataskjerm oppdaterer 90 ganger i sekundet hvor øynene ser, og tegner et bilde av bevegelser fiksering og pauser når man leser en tekst. Men kartlegging er bare starten. Gjennom Lexplores resultatsportal får du se elevens, klassens og skolens lesenivå – men også se resultatet i forhold til andre elever, klasser og en nasjonal normalfordeling. Lexplore kommer også med tilpasset oppfølgingsmateriale og tips om hvordan man kan jobbe med leseutvikling i klasserommet og på skolen basert på de resultatene man har fått.

Øyeskanner + årsabonnement på hele Lexplore-pakken – Fra Lexplore
Samme som over, les mer her www.lexplore.no

Klassesett med “Frida og jakten på nesehårene” – Fra Egmont

Halvtårs-abonnement Aftenposten Junior – Fra Aftenposten
Ukentlig avis blir levert til skolens bibliotek/gruppen.

 

KATEGORI 2 – GRUPPER SOM HAR LEST MINST 500 SIDER I GJENNOMSNITT PER ELEV
Premier trekkes helt tilfeldig blant gruppene som er kvalifisert.

Is til gruppen – Fra VitecMV (IntoWords)
Vi spanderer is til hele gruppen.

Pizzalunsj til gruppen – Fra Lesemester
Vi spanderer pizza til hele gruppen.

Ett års skolelisens på Aski Raski + pizzalunsj til gruppen – Fra Aski Raski
Vi gir ett års skolelisens + pizzalunsj til gruppen.
Aski Raski er et nettbasert verktøy for intensiv lesetrening.

Bokbussen FAKTA – Fra GAN Aschehoug
Bokbussen FAKTA består av 20 nivådelte bøker og er utarbeidet for de litt erfarne leserne. Bøkene skal bidra til leselyst og tilpasset leseopplæring og kan brukes uavhengig av andre leseverk. Velegnet til individuell lesing, stasjonsarbeid og veiledet lesing. Bokbussen FAKTA skal gi elevene den stolte opplevelsen av å lese små fagbøker selv. Illustrasjonene støtter opp under tekstene. Bøkene er inndelt i to nivåer etter vanskelighetsgrad og tekstmengde. Bokbussen FAKTA foreligger på bokmål og nynorsk. Bokbussen FAKTA gir leseopplæring og leseglede!

 

Skolebesøk av samisk forfatter; Karen Anne Buljo – Fra Davvi Girji
Karen Anne Buljo er multikunstner. Hun er både forfatter, joiker og duodji-utøver. Karen Anne Buljo er fra Máze, men er bosatt i Alta. Hun har skrevet barnebøker, ungdomsbøker og hørespill både for barn og voksne. Hun har også skrevet et teaterstykke for barn, diktbøker for ungdom og voksne, samt en reiseskildring og utgitt en CD med sjøsamiske joiker. I tillegg er hun lærebokforfatter. Forfatteren får sine dikt tolket av samiske artister, men det er Mari Boine hun har mest samarbeid med om musikk og poesi. Bildet er tatt av Marie Louise Somby, Árvu

 

Øyeskanner + årsabonnement på hele Lexplore-pakken – Fra Lexplore
Kjernen i Lexplore er å kartlegge leseferdigheten til elever på en innovativ, objektiv og mer effektiv måte. En øyeskanner som sitter diskret nederst på en dataskjerm oppdaterer 90 ganger i sekundet hvor øynene ser, og tegner et bilde av bevegelser fiksering og pauser når man leser en tekst. Men kartlegging er bare starten. Gjennom Lexplores resultatsportal får du se elevens, klassens og skolens lesenivå – men også se resultatet i forhold til andre elever, klasser og en nasjonal normalfordeling. Lexplore kommer også med tilpasset oppfølgingsmateriale og tips om hvordan man kan jobbe med leseutvikling i klasserommet og på skolen basert på de resultatene man har fått.

Øyeskanner + årsabonnement på hele Lexplore-pakken – Fra Lexplore
Samme som over, les mer her www.lexplore.no

Halvtårs-abonnement Aftenposten Junior – Fra Aftenposten
Ukentlig avis blir levert til skolens bibliotek/gruppen.

 

Bøker om noomene og valgfritt spill DragonBox til gruppen – Fra DragonBox

 

KATEGORI 3 – GRUPPER SOM HAR SVART RETT PÅ ALLE 3 QUIZER
Premier trekkes helt tilfeldig blant gruppene som er kvalifisert.

Pizzalunsj til klassen – Lesemester
Vi spanderer pizza til hele gruppen.

Reflekser, ballonger og buttons til gruppen – Fra Dragonbox

Bokbussen FAKTA – Fra GAN Aschehoug
Bokbussen FAKTA består av 20 nivådelte bøker og er utarbeidet for de litt erfarne leserne. Bøkene skal bidra til leselyst og tilpasset leseopplæring og kan brukes uavhengig av andre leseverk. Velegnet til individuell lesing, stasjonsarbeid og veiledet lesing. Bokbussen FAKTA skal gi elevene den stolte opplevelsen av å lese små fagbøker selv. Illustrasjonene støtter opp under tekstene. Bøkene er inndelt i to nivåer etter vanskelighetsgrad og tekstmengde. Bokbussen FAKTA foreligger på bokmål og nynorsk. Bokbussen FAKTA gir leseopplæring og leseglede!

Øyeskanner + årsabonnement på hele Lexplore-pakken – Fra Lexplore
Kjernen i Lexplore er å kartlegge leseferdigheten til elever på en innovativ, objektiv og mer effektiv måte. En øyeskanner som sitter diskret nederst på en dataskjerm oppdaterer 90 ganger i sekundet hvor øynene ser, og tegner et bilde av bevegelser fiksering og pauser når man leser en tekst. Men kartlegging er bare starten. Gjennom Lexplores resultatsportal får du se elevens, klassens og skolens lesenivå – men også se resultatet i forhold til andre elever, klasser og en nasjonal normalfordeling. Lexplore kommer også med tilpasset oppfølgingsmateriale og tips om hvordan man kan jobbe med leseutvikling i klasserommet og på skolen basert på de resultatene man har fått. Les mer her www.lexplore.no

Halvtårs-abonnement Aftenposten Junior – Fra Aftenposten
Ukentlig avis blir levert til skolens bibliotek/gruppen.

 

Diplom
Alle som deltar vil få mulighet til å laste ned diplom til elevene. Nedlastingslenke vil bli publisert her 29. april.

Meld deg på gratis webinar som handler om hvordan du setter i gang med Lesemester.

Se denne videoen: Lesereisen 2021 – Til læreren

For brukerhjelp inne i Lesemester, se i lærerveiledningen på bokmål eller nynorsk.

For teknisk support (kun for lærere), send en e-post til support@lesemester.no

Den orange prikken i kartet er siste reisemål vi har kommet til. Neste reisemål ser du i listen til HØYRE under kartet.

Neste reisemål er hemmelig, og rett under dette reisemålet står det hvor mange sider hele Norge må lese før det blir avslørt. Til VENSTRE under kartet ser du hvor mange sider hele Norge har lest til nå.

Etterhvert som vi når nye reisemål vil kartet bli oppdatert med nye prikker og en linje mellom prikkene. Kanskje dere vil lage et tilsvarende kart i fysisk utgave i klassen/gruppen?

Reisemålene i listen under kartet er klikkbare etterhvert som vi når dem, og vil ta dere til et blogginnlegg med mer informasjon om reisemålet. Dette blogginnlegget kan dere jobbe med i klassen/gruppen, og informasjonen i blogginnleggene er grunnlag for fredagsquiz som vi publiserer de tre fredagene Lesereisen varer. Det er et eget punkt som heter “Fredagsquiz” lengre nede på siden.

I tankeboblen til VENSTRE under antall sider lest av hele Norge vil lesedyrene i Lesemester komme med viktige beskjeder. Der kan du også se når nettsiden sist ble oppdatert og når den oppdateres neste gang.

Bakgrunnen for årets konkurranse

Vi ønsker å ta med oss alle barneskolene i Norge på en digital reise rundt i verden, uten å måtte bruke munnbind eller håndsprit på veien. I tillegg ønsker vi å lage en motivasjonsfaktor for elevene, slik at de i en periode leser mye og forhåpentligvis opplever leseglede underveis på reisen. Vi vil legge til rette for et tverrfaglig opplegg, mange ulike typer boktips, leseglede, oppdagelse av ny kunnskap og en positiv felles opplevelse av å få til noe sammen.

Lesing er en svært viktig kunnskap som må øves på hver dag. Vi ønsker at alle elever skal få oppleve leseglede og mestring i sin egen lesereise. Det er viktig for elevene å lese et bredt utvalg av ulike tekster, med ulik lengde, men også at lesing skal være lystbetont. Derfor har bøkene i Lesemester mange ulike nivåer, språk, sjangre og mange bøker har også lydstøtte.

Videohilsener til elevene

Lesereisen 2021 Premieleverandører