Lesetips til skolestart

Lesetips til skolestart

Mange spente førsteklassinger grugleder seg til skolestart i disse dager. De skal lære seg å lese, regne, lytte og følge mange nye regler. Det å kunne lese sitt eget navn, korte ord og setninger, er mange førsteklassinger svært opptatt av. Å bli lest for av en voksen, enten det er tante, pappa, storesøster eller læreren, vet vi er viktig for blant annet å utvikle barns ordforråd. Å bli lest for er også et viktig steg på veien til å selv kunne bli en selvstendig leser med tiden. Bøker gir også unike muligheter til å få innsikt i andre sine følelser og kanskje kunne hjelpe til med å sette ord på følelser man selv bærer på, men ikke helt klarer å uttrykke.

Vi har funnet frem tre flotte bøker om skolestart i vårt bibliotek, som kanskje kan hjelpe barna til å uttrykke og gjenkjenne sine egne følelser rundt nettopp det å begynne på skolen. Alle bøkene er med lydstøtte, som du kan velge å slå av eller på.

“Rett eller galt på skolen” finnes på både nynorsk og bokmål.  I denne boken er det flotte illustrasjoner og undrende spørsmål til hva som er rett og galt på skolen. Dette er også en fin bok for lærere å lese høyt i oppstarten av skoleåret sammen med elevene.

“Otto monsters skumle skolestart” finnes på bokmål. Her er det en litt alternativ skolestart som går for seg, men som garantert vil bringe både smil og latter underveis i lesingen.

“Vennetrøbbel” finnes på både nynorsk og bokmål. Boken handler om det å starte i ny klasse, og å tørre å spørre om å få være med på leken.

 

Vi anbefaler også at lærere som jobber med de minste i skolen tar en titt på Lesesenteret sitt seminar “Skolestartseminaret 2021”, som ble sendt live på Facebook 12. august 2021. Her kan man finne mange gode relevante tips og forskning omkring den viktige overgangen fra barnehage til skole.

Da gjenstår det bare å ønske elever, lærere og foresatte en riktig god skolestart!